İki dakikada bir kadın hayatını kaybediyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 07 Mayıs 2007 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser türü olan rahim ağzı kanseri yüzünden, dünyada her 2 dakikada 1 kadının öldüğü bildirildi

Rahim ağzında anormal hücre çoğalması olarak tanımlanan rahim ağzı kanseri, yaşamı tehdit edebilen ciddi bir hastalık olarak görülüyor. ''www.rahimagzikanseri.org'' adlı internet sitesi, bazı televizyonların reklam kuşaklarında, ''kim biliyor'' konu başlığıyla rahim ağzı kanserine dikkat çekmeye çalışıyor. Bir kadının ''Human Papillomavirüs''ün (HPV) belirli tipleriyle infekte olduğunda ve infeksiyondan kurtulamadığında rahim ağzı duvarında anormal hücreler gelişebiliyor ve hastalık başlıyor. Erken saptanıp tedavi edilmezse bu anormal hücreler rahim ağzı kanseri öncüllerine ve kansere dönüşebiliyor. HPV'nin yaklaşık 30 tipinin genital HPV olarak bilindiğinin anlatıldığı sitede, şu bilgilere yer veriliyor:

HER YIL 490 BİN YENİ OLGU

''Bazı tipler rahim ağzı duvarındaki hücrelerde değişikliklere yol açabilir. Tedavi edilmezse, bu anormal hücreler bazen kanser hücrelerine dönüşebilir. Kadınlar arasında en sık görülen 2. kanser türü olan rahim ağzı kanseri yüzünden, dünyada her 2 dakikada 1 kadın hayatını kaybetmektedir. Hem kadınları, hem de erkekleri etkileyen yaygın bir virüs olan HPV'nin, vücudu etkileyebilen 100'den fazla tipi vardır. Tüm dünyada rahim ağzı kanseri kadınlarda, meme kanserinden sonra ikinci en yaygın kanserdir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) güncel olarak tüm dünyada 2 milyondan fazla kadında rahim ağzı kanseri olduğunu tahmin etmektedir.''Her yıl 490 bin yeni rahim ağzı kanseri olgusuna tanı konulduğunun belirtildiği sitede, WHO'ya göre her gün 650'den fazla kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybedeceği vurgulanıyor.

VİRÜSLE TANIŞMA YAŞI

Bu yüzden rahim ağzındaki kuşkulu hücre değişikliklerinin kanser öncülleri veya kansere dönüşmeden önce saptanmasına yardımcı olan Pap testini içeren jinekolojik muayene hakkında doktorla görüşülmesi gerekiyor. Rahim ağzı kanseri bir kadının yaşamı boyunca gençlik döneminden itibaren çok nadir olmakla beraber herhangi bir yaşta ortaya çıkabiliyor. Rahim ağzı kanseri tanısı koyulan tüm kadınların yaklaşık yüzde 50'si 35-55 yaşları arasında. Bu kadınların pek çoğu onlu ve yirmili yaşlarında Human Papillomavirüs (HPV) ile karşılaşıyor.

TESTLE SAPTANABİLİYOR

Rahim ağzı kanserini saptamanın birincil yolu Pap testi. Jinekolojik muayenenin (checkup) bir parçası olan Pap testi (Papanicolau smear olarak da bilinir) serviks duvarındaki anormal hücrelerin servikal kanser öncülleri veya rahim ağzı kanserine dönüşmeden önce saptanmasına yardımcı oluyor. Rahim ağzı kanserinin ileri evreye ulaşıncaya kadar herhangi bir belirti göstermeyebiliyor. Hastalık, anormal kanama, cinsel ilişkiden sonra kanama, anormal akıntı ve kasık ağrısı şeklinde kendini gösterebiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber